porady

Ergonomia kuchni podział na strefy

Pewne pomieszczenia w domu wymagają praktycznego rozmieszczenie mebli oraz sprzętów, bowiem ma ogromne przełożenie na komfort użytkowania i funkcjonalność. Szczególnie ważna jest ergonomia kuchni, a konkretnie podział jej na strefy, z których każda ma inne przeznaczenie. Jakie to części?
Już wyjaśniamy!​

Kuchnia funkcjonalna, czyli jaka?

Zanim przejdziemy do zasad ergonomii, czyli 5 stref wydzielonych w pomieszczeniu, warto pokrótce wspomnieć, dlaczego ten system jest tak ważny. Odpowiednio ustawione wyposażenie ma za zadanie oszczędzisz czas poświęcany na przygotowanie posiłków i sprzątanie. Właściwie rozmieszczenie mebli i urządzeń pozwala na bardziej komfortowe przemieszczanie się i ogranicza konieczność wielokrotnej zmiany miejsca w trakcie gotowania.

Sprzęt AGD

W dolnych z wysuwem można umieścić garnki i małe sprzęty AGD, zaś w górnych z półkami szklanki, miski lub salaterki; zmywania – to miejsce na zlew oraz zmywarkę. Aby zachować zasady ergonomii powinny one znaleźć się obok strefy przechowywania. Dzięki temu łatwo będzie schować umyte naczynia na miejsce, bez zbędnego przemieszczania się. W tej części pomieszczenia przyda się także szafka dolna zlewozmywakowa z koszem na odpady, np. z kolekcji Kammono; robocza – krojenie, obieranie i inne czynności niezbędne do przygotowania potraw powinno się wykonywać w konkretnej przestrzeni w kuchni, na blacie roboczym lub wyspie, zlokalizowanej niedaleko części do gotowania; gotowania – to jedna z najważniejszych stref ergonomicznych. Powinien znaleźć się w niej np. piekarnik w szafce do zabudowy z kolekcji Kammono, kuchenka, mikrofalówka oraz okap.ten system jest tak ważny. Odpowiednio ustawione wyposażenie ma za zadanie oszczędzisz czas poświęcany na przygotowanie posiłków i sprzątanie. Właściwie rozmieszczenie mebli i urządzeń pozwala na bardziej komfortowe przemieszczanie się i ogranicza konieczność wielokrotnej zmiany miejsca w trakcie gotowania.

5 stref – ergonomiczna kuchnia

Na układ sekcji ma wpływ kształt oraz wielkość pomieszczenia. Jednak owe części powinny znaleźć się obok siebie i powinny być ustawione w konkretnej kolejności, którą eksperci i użytkownicy uznali za optymalną. Wyróżniamy 5 sekcji: zapasów – tu powinna znaleźć się lodówka z zamrażarką oraz szafka na produkty, które można przechowywaćw temperaturze pokojowej. W owej części przyda się np. szafka dolna kammono z koszem cargo, na mąkę, ryż, płatki owsiane czy cukier. Najlepiej ustawić ją niedaleko wejścia, co ułatwi rozpakowywanie zakupów; przechowywania – w niej powinny znaleźć się garnki, talerze czy sztućce, rozmieszczone w 2 rodzajach szafek.