Porady
Blat kuchenny z laminatu
Laminowane blaty kuchenne nie tylko dobrze wyglądają, ale także są odporne na wszelkiego rodzaju uszkodzenia, które nie są trudne do znalezienia w kuchni. Ponadto jego zakup jest bardzo przyjazny dla budżetu rodzinnego. Jak jest wykonany i jaki blat wybrać?
Laminowany blat – z czego jest wykonany?
Powierzchnia i grubość blatu
Jeśli zależy nam na stylowym wystroju wnętrza, wybieramy blat o grubości 38 mm. Powierzchnia blatu jest równie ważna, jak jego grubość. Gładka powierzchnia szybciej się brudzi (mogą być na niej widoczne odciski palców), ale za to jest łatwiejsza do czyszczenia. Z drugiej strony w przypadku matu brud będzie mniej widoczny. Jeśli zależy nam na tym, aby blat imitował drewno lub kamień, wybierzmy laminat o chropowatej powierzchni. Jak kolor blatu wpłynie na projekt kuchni i jak połączyć jej kolor z innymi meblami kuchennymi? Blaty laminowane z jasnego drewna (np. Blaty dębowe) doskonale sprawdzą się w kuchniach urządzonych w stylu skandynawskim. W nowoczesnej kuchni – jeśli zdecydujemy się na jasne meble – możemy spokojnie wybrać ciemny laminat.
Plusy blatu z laminatu
Niezaprzeczalną zaletą laminowanych blatów kuchennych jest ich cena. Koszt zakupu będzie oczywiście różnił się od grubości i wykończenia powierzchni, ale zawsze będzie niższy niż w przypadku blatu drewnianego. Blaty laminowane są również łatwe w montażu. W razie potrzeby można go łatwo dociąć lub zastosować specjalną okleinę meblową jako wykończenie wierzchnie. Jest trwały i odporny na plamy, nawet jeśli przypadkowo rozlejesz na niego kawę lub czerwone wino, nie pozostawi trudnych do usunięcia plam.